ZORAN KOLUNDŽIJA
MOSTOVI NOVOG SADA
ISBN: 9788676399345
Izdavač: PROMETEJ
Godina: 2005.
Povez: Mek
Cena: ,00 din
VIP Cena: 100,00 din

„Прва бомба у агресији НАТО-а на Југославију пала је на Нови Сад. Забринула нас је и зближила. Потом, први мост срушен је у Новом Саду у зору 1. априла. Тог јутра као да је цео Нови Сад изашао на кеј и пустио сузу за Старим мостом. Било је то више од туге и забринутости. Била је то qубав и сета, биле су то слике успомена које се не могу уништити. Зло се ширили, и део наше одбране артикулисао се у идеји: чувајмо нашу историју, оживимо наше успомене и документујмо злочин. Позвали смо све који имају стару разгледницу, фотографију, документ у вези са нашим мостовима да се јаве. и почела је да се ниже дивна лична и опште историја у старим и новим сликама. Настала је изложба Мостови Новог Сада као наше памћење, наш понос, наша туга.
Има нешто више од симболике и случајности у чињеници да су сав материјал добронамерни суграђани доносили у књижару која се већ годинама зове Мост.
Захваљујемо свима који су несебично помогли настајање изложбе и књиге Мостови Новог Сада. Пре свега бројним Новосађанима, фоторепортерима, фотографима и свим добронамерним суграђанима. Град који уме да чува своју душу је град будућности. Чувајмо га.“ из предговора издавача, 1999.